Matcha 抹茶 je tradičný japonský zelený čaj vo forme jemne mletého sviežo zeleného prášku. Vyrába sa zo špeciálne tienených čajových lístkov, z ktorých sa odstránia stopky a žilnatina a pomaly sa melú na kamenných mlynoch. Vďaka tieneniu má matcha intenzívnu zelenú farbu, vysoký obsah antioxidantov a bohatú chuť umami.
Obsahuje menej katechínov a spomedzi všetkých čajov má najvyšší obsah aminokyselín, medzi nimi aj L-theanín. Ten pôsobí, aj napriek vysokému obsahu kofeínu v lístkoch, veľmi upokojujúco.
Matcha sa často rozdeľuje na ceremoniálnu triedu (používanú pri tradičných čajových obradoch) a kulinársku triedu (používanú pri varení alebo v nápojoch). Ceremoniálna trieda musí spĺňať prísnejšie normy týkajúce sa chuti a textúry.
Pri pití čaju Matcha sa konzumujú celé lístky (nie iba vo vode rozpustné látky ako pri lúhovaných čajoch) a preto je ich kvalita veľmi dôležitá. Pri jej výrobe nie sú povolené žiadne prísady, sladidlá ani konzervačné látky. Pravá matcha je 100 % čistý prášok zo zeleného čaju.