Shu Pu Erh Bang Wei Shan Bing Cha
-
Rok zberu 2016
-
Krajina pôvodu Čína
-
Druh čaju Pu Erh
-
Cena spolu: 35.00 € (s DPH)
Bang Wai Shan je pomerne neznáma hora v okrese Fu Dong, Lan Cang s rozsiahlymi lesmi starých divokých čajovníkov. Expedícia 181 odborníkov a vedcov z deviatich krajín v roku 1993 potvrdila, že pôvod všetkých čajov na svete je v provincii Yunnan v Číne.
Na hore Bang Wai sa nachádza štátom vlastnený a chránený, najmenej 1 000 rokov starý čajovník tranzitného typu (Guo Du Xing), ktorý nie je úplne druh čajovníka čínskeho - lat. Camellia sinensis, ani žiadny iný doteraz známy druh čajovníka.
Tieto stromy vykazujú niektoré vlastnosti Camellia sinensis a niektoré vlastnosti iných druhov čajovníka, čo naznačuje, že sú evolučnými bodmi na ktorých vznikajú nové evolučné vetvy. Vo vedeckých kruhoch sa vedie debata či ich nazývať hybridmi alebo živými fosíliami.
Tento tmavý pu erh má príjemnú archívnu vôňu a chuť dobre vyzretých pu erhov. V sýtočervenom náleve plnej chuti dominujú drevité, sladké a orechové tóny.
Je vhodný na dlhodobé zrenie ako aj na okamžitú konzumáciu.
Príprava čaju na viac nálevov
-
Množstvo čaju 5 g
-
Množstvo vody 200 ml
-
Teplota vody 100 °C
-
Doba lúhovania 15s, 30s, 45s, 60s, 120s, 300s
-
Počet nálevov 5 - 6
-
Vlastnosť čaju Stredne povzbudzujúci
Príprava čaju na jeden nálev
-
Množstvo čaju 5 g
-
Množstvo vody 0,5 l
-
Teplota vody 100 °C
-
Doba lúhovania 3 - 5
-
Počet nálevov 1 max. 2
-
Vlastnosť čaju Stredne povzbudzujúci
Pu erh je čínsky fermentovaný čaj pochádzajúci z provincie Yunnan. Vyznačuje sa zemitou, bohatou chuťou, ktorá sa s dlhším zrením prehlbuje a zjemňuje. Existujú dva hlavné typy: Sheng (surový, svetlý pu erh) a Shu (zrelý, tmavý pu erh). Sheng prechádza prirodzeným starnutím, zatiaľ čo Shu je urýchlene fermentovaný.
Pu erh je jedným z najstarších a vďaka svojím účinkom i najznámejších čajov.
Vyrába ako sypaný čaj alebo sa lisuje. Najčastejšie tvary lisovaných pu erhov sú:
- Bing Cha (饼茶) – "koláč" alebo "disk" - má plochý, okrúhly tvar. Najčastejšie sa lisuje v hmotnostiach 357 g, 200 g a 100 g. Niekedy sa označuje tiež ako Ping Cha.
- Tuo Cha (沱茶) – "hniezdo" - má tvar hniezda s preliačením (otvoreom) na dolnej strane. Najčastejšie sa lisuje v hmotnostiach 250 g, 100 g alebo aj do menších 5 gramových hniezd označených ako mini tuocha.
- Zhuan Cha (砖茶) – "tehlička" - má tvar kvádra, ktorý pripomína tehlu. Štandardne sa lisuje v hmotnostiach 250 g, 500 g alebo dokonca do 1 kilogramových tehličiek.
- Fang Cha (方茶) – "štvorcová tehlička" - tvarom pripomína zhuan cha, ale býva menšia a častokrát má dekoratívne spracovanie (napríklad je rozdelená do "tabuliek" ako čokoláda). Obvykle má okolo 100 g - 250 g.
Často sa konzumuje po jedle a môže sa skladovať dlhé roky, pričom jeho kvalita a hodnota môžu časom rásť.
Pu erh čaj je vnímaný ako súčasť zdravého životného štýlu v mnohých ázijských krajinách. V priebehu rokov si získal obľubu nielen pre svoju výraznú chuť, ale aj ako súčasť tradičného životného štýlu v mnohých kultúrach.
Obsahuje polyfenoly, triesloviny, stopové minerálne látky (ako draslík, vápnik, horčík) a iné prirodzene sa vyskytujúce zlúčeniny, ktoré sa vytvárajú alebo menia počas zrenia.
V tradičných kultúrach bol Pu erh konzumovaný najmä po jedle, ako súčasť vyváženej stravy a rituálov, ktoré podporujú pohodové trávenie a celkovú pohodu. Nielen vedecké štúdie, ale aj skúsenosti mnohých zákazníkov naznačujú jeho účinok na zníženie cholesterolu.
Je obľúbený medzi ľuďmi, ktorí uprednostňujú čaje s jemným povzbudzujúcim účinkom a nízkym obsahom kofeínu. Je vhodný na popíjanie počas celého dňa.
Zaujímavosťou sú zbierky čajov Pu erh. Mnoho ľudí vlastní zbierky čaju Pu erh, pričom ich hodnota sa počíta v tisíckach dolárov. Mnohí ľudia v Ázii ho považujú za dobrú investíciu do budúcnosti. Staré a veľmi hodnotné čaje Pu erh bývajú dokonca súčasťou nevestinho vena.
NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 1924/2006 z 20. decembra 2006 o výživových a zdravotných tvrdeniach o potravinách nám žiaľ zakazuje uvádzať konkrétnejšie zdraviu prospešné účinky, s výnimkou tých, ktoré schválila. Preto neuvádzame iné, ani tie po stáročia známe a časom overené.