Shu Pu Erh Bu Lang Dashu Xiao Bing Cha
-
Rok zberu 2010
-
Krajina pôvodu Čína
-
Druh čaju Pu Erh
-
Cena spolu: 35.00 € (s DPH)
Mini tmavý (Shu) Pu Erh zozbieraný z čajovníkov starších ako 80 rokov rastúcich na hore Bu Lang Shan, v oblasti Yunnan.
Balenie obsahuje 8 kusov 7 gramových lisovaných mini koláčikov.
Elegantné balenie poteší aj ako darček.
Príprava čaju na viac nálevov
-
Množstvo čaju 5 g
-
Množstvo vody 200 ml
-
Teplota vody 100 °C
-
Doba lúhovania 15s, 30s, 45s, 60s, 120s
-
Počet nálevov 5 - 6
-
Vlastnosť čaju Mierne povzbudzujúci
Príprava čaju na jeden nálev
-
Množstvo čaju 5 g
-
Množstvo vody 0,5 l
-
Teplota vody 100 °C
-
Doba lúhovania 3 - 5 min.
-
Počet nálevov 1 max. 2
-
Vlastnosť čaju Mierne povzbudzujúci
Pu erh je čínsky fermentovaný čaj pochádzajúci z provincie Yunnan. Vyznačuje sa zemitou, bohatou chuťou, ktorá sa s dlhším zrením prehlbuje a zjemňuje. Existujú dva hlavné typy: Sheng (surový, svetlý pu erh) a Shu (zrelý, tmavý pu erh). Sheng prechádza prirodzeným starnutím, zatiaľ čo Shu je urýchlene fermentovaný.
Pu erh je jedným z najstarších a vďaka svojím účinkom i najznámejších čajov.
Vyrába ako sypaný čaj alebo sa lisuje. Najčastejšie tvary lisovaných pu erhov sú:
- Bing Cha (饼茶) – "koláč" alebo "disk" - má plochý, okrúhly tvar. Najčastejšie sa lisuje v hmotnostiach 357 g, 200 g a 100 g. Niekedy sa označuje tiež ako Ping Cha.
- Tuo Cha (沱茶) – "hniezdo" - má tvar hniezda s preliačením (otvoreom) na dolnej strane. Najčastejšie sa lisuje v hmotnostiach 250 g, 100 g alebo aj do menších 5 gramových hniezd označených ako mini tuocha.
- Zhuan Cha (砖茶) – "tehlička" - má tvar kvádra, ktorý pripomína tehlu. Štandardne sa lisuje v hmotnostiach 250 g, 500 g alebo dokonca do 1 kilogramových tehličiek.
- Fang Cha (方茶) – "štvorcová tehlička" - tvarom pripomína zhuan cha, ale býva menšia a častokrát má dekoratívne spracovanie (napríklad je rozdelená do "tabuliek" ako čokoláda). Obvykle má okolo 100 g - 250 g.
Často sa konzumuje po jedle a môže sa skladovať dlhé roky, pričom jeho kvalita a hodnota môžu časom rásť.
Pu erh čaj je vnímaný ako súčasť zdravého životného štýlu v mnohých ázijských krajinách. V priebehu rokov si získal obľubu nielen pre svoju výraznú chuť, ale aj ako súčasť tradičného životného štýlu v mnohých kultúrach.
Obsahuje polyfenoly, triesloviny, stopové minerálne látky (ako draslík, vápnik, horčík) a iné prirodzene sa vyskytujúce zlúčeniny, ktoré sa vytvárajú alebo menia počas zrenia.
V tradičných kultúrach bol Pu erh konzumovaný najmä po jedle, ako súčasť vyváženej stravy a rituálov, ktoré podporujú pohodové trávenie a celkovú pohodu. Nielen vedecké štúdie, ale aj skúsenosti mnohých zákazníkov naznačujú jeho účinok na zníženie cholesterolu.
Je obľúbený medzi ľuďmi, ktorí uprednostňujú čaje s jemným povzbudzujúcim účinkom a nízkym obsahom kofeínu. Je vhodný na popíjanie počas celého dňa.
Zaujímavosťou sú zbierky čajov Pu erh. Mnoho ľudí vlastní zbierky čaju Pu erh, pričom ich hodnota sa počíta v tisíckach dolárov. Mnohí ľudia v Ázii ho považujú za dobrú investíciu do budúcnosti. Staré a veľmi hodnotné čaje Pu erh bývajú dokonca súčasťou nevestinho vena.
NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 1924/2006 z 20. decembra 2006 o výživových a zdravotných tvrdeniach o potravinách nám žiaľ zakazuje uvádzať konkrétnejšie zdraviu prospešné účinky, s výnimkou tých, ktoré schválila. Preto neuvádzame iné, ani tie po stáročia známe a časom overené.