Japan Gaba Midori - 50g
-
Rok zberu 2024
-
Krajina pôvodu Japonsko
-
Druh čaju Zelený čaj
-
Cena spolu: 19.00 € (s DPH)
Zelený čaj z našej vlastnej produkcie v japonskej Shizuoke s vysokým obsahom gama-aminomaslovej kyseliny (GABA). Vyrobený je špeciálnou metódou, v rámci ktorej časť spracovania čajových lístkov prebieha bez prístupu vzduchu, tzv. "anaeróbnym procesom", ktorý zvyšuje obsah kyseliny gama-aminomaslovej (GABA) v čajových lístkoch. Táto metóda bola prvýkrát vyvinutá v Japonsku v roku 1983 doktorom Tsushidom a jeho tímom. Výsledkom je čaj s osobitým charakterom a jedinečnou technológiou výroby.
Čajové lístky pochádzajú z organického pestovania a vyznačujú sa tmavozelenou farbou a ovocno-smotanovou vôňou pripomínajúcou marhule.
Po zaliatí sa rozvinú maslovo-ovocné tóny s nádychom žltého melónu alebo pečenej tekvice. Nálev má žltkastú farbu a jemnú ovocnú kyselkavosť, ktorá v ďalších nálevoch ustupuje do sladšej chuti. Čaj je vhodný na viacnásobné lúhovanie.
Na to, aby sa čaj mohol niesť názov GABA (z anglického gamma-aminobutyric acid), musí obsahovať minimálne 150 mg GABA na 100 g listu. V Japonsku majú GABA čaje priemerne 200 mg / 100 g. Podľa laboratórnej analýzy dosahujú naše GABA čaje až 420 mg GABA / 100 g.
Pôvod: Japonsko
Typ: zelený čaj (GABA)
Zloženie: 100 % zelený čaj (Camellia sinensis)
ČAJ JE Z NAŠEJ VLASTNEJ PRODUKCIE.
NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 1924/2006 z 20. decembra 2006 o výživových a zdravotných tvrdeniach o potravinách nám žiaľ zakazuje uvádzať konkrétnejšie zdraviu prospešné účinky, s výnimkou tých, ktoré schválila. Preto neuvádzame ďalšie, ani tie po stáročia známe a časom overené.
Príprava čaju na viac nálevov
-
Množstvo čaju 5 g
-
Množstvo vody 100 ml
-
Teplota vody 60 - 70 °C
-
Doba lúhovania 60s, 5s, 10s, 20s, 30s, 60s
-
Počet nálevov 5 - 6
-
Vlastnosť čaju Stredne povzbudzujúci
Príprava čaju na jeden nálev
-
Množstvo čaju 5 g
-
Množstvo vody 0,5 l
-
Teplota vody 70 - 80 °C
-
Doba lúhovania 2 - 3 min.
-
Počet nálevov 1 max. 2
-
Vlastnosť čaju Stredne povzbudzujúci
GABA bola prvýkrát objavená v Japonsku v roku 1983 doktorom Tsushidom a jeho tímom z Národného poľnohospodárskeho výskumného ústavu. Inovácia spočívala v špeciálnom anaeróbnom výrobnom procese, ktorý zvyšuje prirodzený obsah kyseliny gama-aminomaslovej (GABA) v čajových lístkoch.
GABA (gama-aminomaslová kyselina, z angl. gamma-aminobutyric acid) je prirodzene sa vyskytujúca zlúčenina v ľudskom tele, ktorá patrí medzi tzv. neurotransmitery – látky, ktoré prenášajú signály medzi nervovými bunkami. Funguje ako hlavný inhibičný neurotransmiter v centrálnom nervovom systéme, čo znamená, že znižuje aktivitu neurónov a prispieva k rovnováhe nervového prenosu.
Jej úloha je široko uznávaná v neurovede a fyziológii ako súčasť prirodzených regulačných mechanizmov tela.
GABA sa v čaji prirodzene vytvára vďaka špeciálnej metóde spracovania v prostredí bez prístupu kyslíka (tzv. anaeróbna fermentácia), ktorá aktivuje prirodzené enzýmy v čajových listoch.
Aby čaj mohol byť označený ako "GABA tea", musí obsahovať minimálne 150 mg GABA na 100 g sušiny. V praxi sa hodnoty pohybujú v rozmedzí 150–450 mg / 100 g. Pri jednom experimente pred niekoľkými rokmi sa nám podarilo dosiahnuť dokonca hodnotu 600 mg / 100 g.
GABA je bežnou súčasťou ľudského organizmu a okrem gaba čaju sa prirodzene sa nachádza aj v niektorých fermentovaných potravinách, ako sú kimchi, tempeh alebo fermentovaná ryža.
Viac informácií o GABA aminomaslovej kyseline:
https://sk.wikipedia.org/wiki/Kyselina_gama-aminomaslov%C3%A1
https://en.wikipedia.org/wiki/GABA
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464619305936
https://www.psychologytoday.com/us/blog/sleep-newzzz/201901/3-amazing-benefits-gaba