Gaba Green

250 MG / 100 G
  • Rok zberu 2024
  • Krajina pôvodu Taiwan
  • Druh čaju Zelený čaj
Zelená Gaba. V roku 1987 vynašiel Japonec Dr. Tsusida spôsob, ako spracovaním čajových lístkov vyrobiť čaj s vysokým obsahom GABA aminokysel...
Viac informácií
  • Vyberte si hmotnosť balenia
  • Cena spolu: od 16.00 € (s DPH)

Vyberte si množstvo

Zelená Gaba. V roku 1987 vynašiel Japonec Dr. Tsusida spôsob, ako spracovaním čajových lístkov vyrobiť čaj s vysokým obsahom GABA aminokyseliny.

Na to, aby sa čaj mohol nazvať GABA čajom, musí obsahovať minimálne 150 mg GABA aminokyseliny na 100 g listu. Naše taiwanské GABA čaje majú približne 250 mg / 100 g


NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 1924/2006 z 20. decembra 2006 o výživových a zdravotných tvrdeniach o potravinách nám žiaľ zakazuje uvádzať konkrétnejšie zdraviu prospešné účinky, s výnimkou tých, ktoré schválila. Preto neuvádzame ďalšie, ani tie po stáročia známe a časom overené.

Príprava čaju na viac nálevov

  • Množstvo čaju 5 g
  • Množstvo vody 200 ml
  • Teplota vody 100 °C
  • Doba lúhovania 60s, 30s, 60s, 90s, 120s
  • Počet nálevov 4 - 5
  • Vlastnosť čaju Stredne povzbudzujúci

Príprava čaju na jeden nálev

  • Množstvo čaju 5 g
  • Množstvo vody 0,5 l
  • Teplota vody 100 °C
  • Doba lúhovania 2 - 3 min.
  • Počet nálevov 1 max. 2
  • Vlastnosť čaju Stredne povzbudzujúci

GABA bola prvýkrát objavená v Japonsku v roku 1983 doktorom Tsushidom a jeho tímom z Národného poľnohospodárskeho výskumného ústavu. Inovácia spočívala v špeciálnom anaeróbnom výrobnom procese, ktorý zvyšuje prirodzený obsah kyseliny gama-aminomaslovej (GABA) v čajových lístkoch.

GABA (gama-aminomaslová kyselina, z angl. gamma-aminobutyric acid) je prirodzene sa vyskytujúca zlúčenina v ľudskom tele, ktorá patrí medzi tzv. neurotransmitery – látky, ktoré prenášajú signály medzi nervovými bunkami. Funguje ako hlavný inhibičný neurotransmiter v centrálnom nervovom systéme, čo znamená, že znižuje aktivitu neurónov a prispieva k rovnováhe nervového prenosu.

Jej úloha je široko uznávaná v neurovede a fyziológii ako súčasť prirodzených regulačných mechanizmov tela.

GABA sa v čaji prirodzene vytvára vďaka špeciálnej metóde spracovania v prostredí bez prístupu kyslíka (tzv. anaeróbna fermentácia), ktorá aktivuje prirodzené enzýmy v čajových listoch.

Aby čaj mohol byť označený ako "GABA tea", musí obsahovať minimálne 150 mg GABA na 100 g sušiny. V praxi sa hodnoty pohybujú v rozmedzí 150–450 mg / 100 g. Pri jednom experimente pred niekoľkými rokmi sa nám podarilo dosiahnuť dokonca hodnotu 600 mg / 100 g.

GABA je bežnou súčasťou ľudského organizmu a okrem gaba čaju sa prirodzene sa nachádza aj v niektorých fermentovaných potravinách, ako sú kimchi, tempeh alebo fermentovaná ryža.

Viac informácií o GABA aminomaslovej kyseline:
https://sk.wikipedia.org/wiki/Kyselina_gama-aminomaslov%C3%A1
https://en.wikipedia.org/wiki/GABA
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464619305936
https://www.psychologytoday.com/us/blog/sleep-newzzz/201901/3-amazing-benefits-gaba