Gaba Black
-
Rok zberu 2023
-
Krajina pôvodu Čína
-
Druh čaju Čierny čaj
-
Cena spolu: od 10.00 € (s DPH)
Gaba Black - Gaba čierny čaj je organicky pestovaný čaj s vysokým obsahom gama-aminomaslovej kyseliny (skratka GABA).
Gaba Black má príjemnú osviežujúcu chuť a pripraviť si z neho môžete 3 až 4 nálevy. Spracovanie čaju Gaba Black - Gaba čierny čaj s liečivým spektrom pôsobenia je zložitý a náročný proces výroby a je veľmi vzácny na európskom trhu.
Vyrobený je špeciálnou metódou, v rámci ktorej časť spracovania čajových lístkov prebieha bez prístupu vzduchu, tzv. "anaeróbnym procesom", ktorý zvyšuje obsah kyseliny gama-aminomaslovej (GABA) v čajových lístkoch. Táto metóda bola prvýkrát vyvinutá v Japonsku v roku 1983 doktorom Tsushidom a jeho tímom. Výsledkom je čaj s osobitým charakterom a jedinečnou technológiou výroby.
Na to, aby sa čaj mohol nazvať GABA čajom, musí obsahovať minimálne 150 mg GABA aminokyseliny na 100 g listu. Naša GABA Black má približne 240 mg / 100 g.
NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 1924/2006 z 20. decembra 2006 o výživových a zdravotných tvrdeniach o potravinách nám žiaľ zakazuje uvádzať konkrétnejšie zdraviu prospešné účinky, s výnimkou tých, ktoré schválila. Preto neuvádzame ďalšie, ani tie po stáročia známe a časom overené.
Príprava čaju na viac nálevov
-
Množstvo čaju 5 g
-
Množstvo vody 200 ml
-
Teplota vody 100 °C
-
Doba lúhovania 20s, 30s, 60s, 90s
-
Počet nálevov 3 - 4
-
Vlastnosť čaju Stredne povzbudzujúci
Príprava čaju na jeden nálev
-
Množstvo čaju 5 g
-
Množstvo vody 0,5 l
-
Teplota vody 100 °C
-
Doba lúhovania 2 - 3 min.
-
Počet nálevov 1 max. 2
-
Vlastnosť čaju Stredne povzbudzujúci
GABA bola prvýkrát objavená v Japonsku v roku 1983 doktorom Tsushidom a jeho tímom z Národného poľnohospodárskeho výskumného ústavu. Inovácia spočívala v špeciálnom anaeróbnom výrobnom procese, ktorý zvyšuje prirodzený obsah kyseliny gama-aminomaslovej (GABA) v čajových lístkoch.
GABA (gama-aminomaslová kyselina, z angl. gamma-aminobutyric acid) je prirodzene sa vyskytujúca zlúčenina v ľudskom tele, ktorá patrí medzi tzv. neurotransmitery – látky, ktoré prenášajú signály medzi nervovými bunkami. Funguje ako hlavný inhibičný neurotransmiter v centrálnom nervovom systéme, čo znamená, že znižuje aktivitu neurónov a prispieva k rovnováhe nervového prenosu.
Jej úloha je široko uznávaná v neurovede a fyziológii ako súčasť prirodzených regulačných mechanizmov tela.
GABA sa v čaji prirodzene vytvára vďaka špeciálnej metóde spracovania v prostredí bez prístupu kyslíka (tzv. anaeróbna fermentácia), ktorá aktivuje prirodzené enzýmy v čajových listoch.
Aby čaj mohol byť označený ako "GABA tea", musí obsahovať minimálne 150 mg GABA na 100 g sušiny. V praxi sa hodnoty pohybujú v rozmedzí 150–450 mg / 100 g. Pri jednom experimente pred niekoľkými rokmi sa nám podarilo dosiahnuť dokonca hodnotu 600 mg / 100 g.
GABA je bežnou súčasťou ľudského organizmu a okrem gaba čaju sa prirodzene sa nachádza aj v niektorých fermentovaných potravinách, ako sú kimchi, tempeh alebo fermentovaná ryža.
Viac informácií o GABA aminomaslovej kyseline:
https://sk.wikipedia.org/wiki/Kyselina_gama-aminomaslov%C3%A1
https://en.wikipedia.org/wiki/GABA
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464619305936
https://www.psychologytoday.com/us/blog/sleep-newzzz/201901/3-amazing-benefits-gaba