Gaba Diamond Oolong
-
Rok zberu 2024
-
Krajina pôvodu Taiwan
-
Druh čaju Oolong
-
Cena spolu: od 16.00 € (s DPH)
Gaba Diamond Oolong má veľmi zaujímavú sladkú špecifickú chuť a vôňu, ktorá pripomína sušené slivky a čerstvé piškóty. Stojí za to experimentovať s dĺžkou lúhovania a teplotou vody, dáva veľa nálevov. Zvinuté svetlohnedé čajové lístky so sladkou vôňou medu sú zbierané ručne a sú v BIO kvalite.
V roku 1987 vynašiel Japonec Dr. Tsusida spôsob, ako spracovaním čajových lístkov vyrobiť čaj s vysokým obsahom GABA aminokyseliny. GABA aminokyselina je inhibičný neurotransmiter a má upokojujúce účinky.
GABA čaj pre svoje výnimočné vlastnosti získava čoraz viac priaznivcov na celom svete.
Na to, aby sa čaj mohol nazvať GABA čajom, musí obsahovať minimálne 150 mg GABA aminokyseliny na 100 g listu. Naše taiwanské GABA čaje majú približne 250 mg / 100 g.
NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 1924/2006 z 20. decembra 2006 o výživových a zdravotných tvrdeniach o potravinách nám žiaľ zakazuje uvádzať konkrétnejšie zdraviu prospešné účinky, s výnimkou tých, ktoré schválila. Preto neuvádzame ďalšie, ani tie po stáročia známe a časom overené.
Príprava čaju na viac nálevov
-
Množstvo čaju 5 g
-
Množstvo vody 200 ml
-
Teplota vody 100 °C
-
Doba lúhovania 60s, 30s, 60s, 90s, 120s
-
Počet nálevov 4 - 5
-
Vlastnosť čaju Stredne povzbudzujúci
Príprava čaju na jeden nálev
-
Množstvo čaju 5 g
-
Množstvo vody 0,5 l
-
Teplota vody 100 °C
-
Doba lúhovania 2 - 3 min.
-
Počet nálevov 1 max. 2
-
Vlastnosť čaju Stredne povzbudzujúci
GABA bola prvýkrát objavená v Japonsku v roku 1983 doktorom Tsushidom a jeho tímom z Národného poľnohospodárskeho výskumného ústavu. Inovácia spočívala v špeciálnom anaeróbnom výrobnom procese, ktorý zvyšuje prirodzený obsah kyseliny gama-aminomaslovej (GABA) v čajových lístkoch.
GABA (gama-aminomaslová kyselina, z angl. gamma-aminobutyric acid) je prirodzene sa vyskytujúca zlúčenina v ľudskom tele, ktorá patrí medzi tzv. neurotransmitery – látky, ktoré prenášajú signály medzi nervovými bunkami. Funguje ako hlavný inhibičný neurotransmiter v centrálnom nervovom systéme, čo znamená, že znižuje aktivitu neurónov a prispieva k rovnováhe nervového prenosu.
Jej úloha je široko uznávaná v neurovede a fyziológii ako súčasť prirodzených regulačných mechanizmov tela.
GABA sa v čaji prirodzene vytvára vďaka špeciálnej metóde spracovania v prostredí bez prístupu kyslíka (tzv. anaeróbna fermentácia), ktorá aktivuje prirodzené enzýmy v čajových listoch.
Aby čaj mohol byť označený ako "GABA tea", musí obsahovať minimálne 150 mg GABA na 100 g sušiny. V praxi sa hodnoty pohybujú v rozmedzí 150–450 mg / 100 g. Pri jednom experimente pred niekoľkými rokmi sa nám podarilo dosiahnuť dokonca hodnotu 600 mg / 100 g.
GABA je bežnou súčasťou ľudského organizmu a okrem gaba čaju sa prirodzene sa nachádza aj v niektorých fermentovaných potravinách, ako sú kimchi, tempeh alebo fermentovaná ryža.
Viac informácií o GABA aminomaslovej kyseline:
https://sk.wikipedia.org/wiki/Kyselina_gama-aminomaslov%C3%A1
https://en.wikipedia.org/wiki/GABA
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464619305936
https://www.psychologytoday.com/us/blog/sleep-newzzz/201901/3-amazing-benefits-gaba