Gabaron Matcha - 40g - Dóza

Marukyu Koyamaen
  • Rok zberu 2024
  • Krajina pôvodu Japonsko
  • Druh čaju Matcha
Raritný japonský práškový čaj Matcha, s vysokým obsahom Gamma amino-maslovej kyseliny (GABA) od Marukyu Koyamaen.
Viac informácií
  • Cena spolu: 38.00 € (s DPH)

Vyberte si množstvo

Raritný japonský práškový čaj Matcha, s vysokým obsahom Gamma amino-maslovej kyseliny (GABA) od Marukyu Koyamaen.

Príprava čaju na jeden nálev

  • Množstvo čaju 8 g
  • Množstvo vody 80 ml
  • Teplota vody 80 °C
  • Doba lúhovania Jemne vyšľahajte chasenom - metličkou na matchu
  • Počet nálevov 1
  • Vlastnosť čaju Stredne povzbudzujúci

Matcha
Matcha je pravdepodobne jedným z najpopulárnejších produktov na svetovom trhu. Prvú vec, ktorú určite neprehliadnete po otvorení balenia čaju Matcha je jemne zomletý zelený čaj, ktorý vyzerá ako smaragdovo zelené práškové kakao.

Príprava čaju
Matcha
Pri príprave, sa práškový čaj nenecháva lúhovať v konvičke, ale vyšľahá sa do penivého nápoja, ktorý sa v zápetí vypije na tri dúšky.

Marukyu-Koyamen

V období Genroku (1688-1704), muž menom Kyujiro Koyama začal s pestovaním a produkciou čaju v Ogura, Uji. Jeho práca bola začiatkom toho, z čoho sa dnes stalo Marukyu-Koyamen. Behom nasledujúcich generácii sa kvalita čaju zvýšila vďaka vylepšeniam vo všetkých aspektoch od pestovania až po produkciu. Neskôr vznikla aj tradícia Ujicha. Štvrtá generácia začala obchodovať s čajom, a po ôsmu generáciu sa obchod rožšíril po celej krajine. Tento čaj sa stal veľmi váženým. V Japonsku je veľmi dobre známe, že Marukyu-Koyamaen si stojí za najvyšším kvalitatívnym štandardom.

Po generácie sú čaje pozorne skúmané a vyrábané skúsenými riaditeľmi. Cez opakované tréningy a vycibrovanie schopností a techník sa know-how, ako vyprodukovať a uchovať tie najlepšie čaje, neustále zlepšuje. Marokyu-Koyamaen sa radí medzi najpoprednejších výrobcov vynikajúcich čajov v Japonsku. Každým rokom, sa usporadúvajú sútaže v posudzovaní čajov od rôznych producentov. Po mnohé roky, Marukyu-Koyamaen získal za svoje čaje veľa prvých a ďaľších významných ocenení.Súčasný riaditeľ Motoharu Koyama zvíťazil dvakrát v majstrovstvách v rozpoznávaní čajov. Pričom druhýkrát získal plný počet bodov. Tento výkon je veľmi cenený a bol prvým v histórii tejto súťaže, ktorému sa to podarilo.

GABA
GABA bola prvýkrát objavená v Japonsku v roku 1983 doktorom Tsushidom a jeho tímom z Národného poľnohospodárskeho výskumného ústavu. Inovácia spočívala v špeciálnom anaeróbnom výrobnom procese, ktorý zvyšuje prirodzený obsah kyseliny gama-aminomaslovej (GABA) v čajových lístkoch.

GABA (gama-aminomaslová kyselina, z angl. gamma-aminobutyric acid) je prirodzene sa vyskytujúca zlúčenina v ľudskom tele, ktorá patrí medzi tzv. neurotransmitery – látky, ktoré prenášajú signály medzi nervovými bunkami. Funguje ako hlavný inhibičný neurotransmiter v centrálnom nervovom systéme, čo znamená, že znižuje aktivitu neurónov a prispieva k rovnováhe nervového prenosu.

Jej úloha je široko uznávaná v neurovede a fyziológii ako súčasť prirodzených regulačných mechanizmov tela.

GABA sa v čaji prirodzene vytvára vďaka špeciálnej metóde spracovania v prostredí bez prístupu kyslíka (tzv. anaeróbna fermentácia), ktorá aktivuje prirodzené enzýmy v čajových listoch.

Aby čaj mohol byť označený ako "GABA tea", musí obsahovať minimálne 150 mg GABA na 100 g sušiny. V praxi sa hodnoty pohybujú v rozmedzí 150–450 mg / 100 g. Pri jednom experimente pred niekoľkými rokmi sa nám podarilo dosiahnuť dokonca hodnotu 600 mg / 100 g.

GABA je bežnou súčasťou ľudského organizmu a okrem gaba čaju sa prirodzene sa nachádza aj v niektorých fermentovaných potravinách, ako sú kimchi, tempeh alebo fermentovaná ryža.

Viac informácií o GABA aminomaslovej kyseline:
https://sk.wikipedia.org/wiki/Kyselina_gama-aminomaslov%C3%A1
https://en.wikipedia.org/wiki/GABA
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464619305936
https://www.psychologytoday.com/us/blog/sleep-newzzz/201901/3-amazing-benefits-gaba