Gaba čaje

Gaba čaje sú čaje s vysokým obsahom gama-aminomaslovej kyseliny (GABA). GABA je inhibičný neurotransmiter, ktorý je prirodzenou súčasťou ľudského organizmu a upokojuje nervový systém.

Začiatky GABA čaju siahajú do 80tych rokov, kedy japonský vedec, Dr. Tsusida objavil, že ak sa čajové lístky spracujú bez prístupu kyslíka, obsah GABA v nich sa významne zvýši. Bol to začiatok vývoja GABA čaju a ďalší výskum jeho zdravotných benefitov priniesol pozoruhodné výsledky. Predovšetkým upokojujúci efekt a priaznivý vplyv na redukciu stresu, úzkosti a celkovú mentálnu pohodu mu priniesli popularitu nielen v Japonsku, ale i v ďalších častiach sveta.

Momentále v Japonsku prebieha intenzívny výskum ohľadom GABA kyseliny a jej pozitívneho vplyvu na neurodegeneratívne ochorenia ako sú Alzheimer, Parkinson, či skleróza mulitplex. Vedecké výskumy taktiež potvrdili, že nedostatočná tvorba GABA kyseliny v ľudskom tele môže byť jednou z príčín epileptických záchvatov.

Už dnes sú potvrdené mnohé zdraviu prospešné účinky čaju GABA: upokojuje nervový systém znižuje hladinu stresu a zlepšuje spánok, pomáha pri bolestiach hlavy z psychického preťaženia, depresiách, či úzkosti, upravuje krvný tlak a pomáha predchádzať hypertenzii a ochoreniam srdca, zlepšuje okysličovanie mozgu, zvyšuje sústredenie, schopnosť vnímať a učiť sa, vďaka antioxidantom a relaxačným účinkom pomáha spomaľovať proces starnutia…

Napriek tomu, že sa GABA čaj zrodil v krajine vychádzajúceho Slnka, japonskí čajoví majstri sa jeho výrobe nevenovali. GABA čaj sa začal vyrábať hlavne v Číne (ako zelený, či čierny čaj) a na Taiwane (ako obľúbený Gaba oolong). Japonský GABA čaj vznikol vďaka nápadu nášho kolegu, čajového majstra Jozefa Zajaca, ktorý svoje čajové znalosti a zručnosti nadobudnuté rokmi práce s čajmi využil pri vývoji nového unikátneho čaju s vysokým obsahom gama-aminomaslovej kyseliny a s kolegami zo Shizuoky nastavili proces výroby tohto jedinečného čaju a dosiahli naozaj skvelé výsledky.

Na to, aby sa čaj mohol nazvať GABA čajom, musí obsahovať minimálne 150 mg GABA kyseliny na 100 g listu. V spolupráci s výskumným ústavom v Shizuoke pri testovaní čajových lístkov namerali raz dokonca až 600 mg GABA kyseliny na 100 g, čo bola naozaj "super gaba".

Filtrovať