Kyoto Kabusecha Gokou Exclusive

Gokou (ごこう)
  • Rok zberu 2025
  • Krajina pôvodu Japonsko
  • Druh čaju Zelený čaj
Názov „Gokou“ (ごこう / 御香) sa dá preložiť ako „obdivuhodná vôňa" či „ušľachtilá aróma“. Gokou je japonský čajový kultivar so stredne nes...
Viac informácií
  • Vyberte si hmotnosť balenia
  • Cena spolu: od 13.00 € (s DPH)

Vyberte si množstvo

Názov „Gokou“ (ごこう / 御香) sa dá preložiť ako „obdivuhodná vôňa" či „ušľachtilá aróma“.

Gokou je japonský čajový kultivar so stredne neskorým pučaním, ktorý si získal obľubu najmä pre svoju výraznú a nezameniteľnú vôňu. Využíva sa najmä pri výrobe Gyokura.

Bol vyšľachtený v meste Kyoto v miestnej čajovej záhrade pána Nishimuru v Uji a pôvodne bol známy pod technickým názvom Kyoken 166. Čajoví majstri a pestovatelia v Kyote ho dodnes považujú za jeden z najlepších kultivarov pre zatieňované zelené čaje.

Aj keď Gokou nie je oficiálne registrovaný ako národný kultivar, medzi špičkovými čajmi z Uji má vysokú hodnotu. Vyznačuje sa elegantným chuťovým profilom, ktorý sa výborne hodí pre matchu, gyokuro a občas aj pre jemné čaje kabusecha či sencha.

Gyokuro z kultivaru Gokou má sýtu, tmavú farbu a jedinečnú, volatilnú vôňu, vďaka čomu je obľúbený aj na súťažiach vysokokvalitných čajov.

Sencha z tejto odrody má skôr tmavší, mierne načervenalý odtieň, hlboko zelený nálev a jemnú, mierne mliečnu vôňu s príjemným umami.

Kabusecha z kultivaru Gokou prináša harmonickú rovnováhu vône, sladkosti a umami.

Príprava čaju na viac nálevov

  • Množstvo čaju 5 g
  • Množstvo vody 200 ml
  • Teplota vody 70 - 80 °C
  • Doba lúhovania 60s, 20s, 120s
  • Počet nálevov 3
  • Vlastnosť čaju Stredne povzbudzujúci

Príprava čaju na jeden nálev

  • Množstvo čaju 5 g
  • Množstvo vody 0,5 l
  • Teplota vody 70 - 80 °C
  • Doba lúhovania 2 - 3 min.
  • Počet nálevov 1 max. 2
  • Vlastnosť čaju Stredne povzbudzujúci