Kyoto Kabusecha Gokou Exclusive
-
Rok zberu 2025
-
Krajina pôvodu Japonsko
-
Druh čaju Zelený čaj
-
Cena spolu: od 13.00 € (s DPH)
Názov „Gokou“ (ごこう / 御香) sa dá preložiť ako „obdivuhodná vôňa" či „ušľachtilá aróma“.
Gokou je japonský čajový kultivar so stredne neskorým pučaním, ktorý si získal obľubu najmä pre svoju výraznú a nezameniteľnú vôňu. Využíva sa najmä pri výrobe Gyokura.
Bol vyšľachtený v meste Kyoto v miestnej čajovej záhrade pána Nishimuru v Uji a pôvodne bol známy pod technickým názvom Kyoken 166. Čajoví majstri a pestovatelia v Kyote ho dodnes považujú za jeden z najlepších kultivarov pre zatieňované zelené čaje.
Aj keď Gokou nie je oficiálne registrovaný ako národný kultivar, medzi špičkovými čajmi z Uji má vysokú hodnotu. Vyznačuje sa elegantným chuťovým profilom, ktorý sa výborne hodí pre matchu, gyokuro a občas aj pre jemné čaje kabusecha či sencha.
Gyokuro z kultivaru Gokou má sýtu, tmavú farbu a jedinečnú, volatilnú vôňu, vďaka čomu je obľúbený aj na súťažiach vysokokvalitných čajov.
Sencha z tejto odrody má skôr tmavší, mierne načervenalý odtieň, hlboko zelený nálev a jemnú, mierne mliečnu vôňu s príjemným umami.
Kabusecha z kultivaru Gokou prináša harmonickú rovnováhu vône, sladkosti a umami.
Príprava čaju na viac nálevov
-
Množstvo čaju 5 g
-
Množstvo vody 200 ml
-
Teplota vody 70 - 80 °C
-
Doba lúhovania 60s, 20s, 120s
-
Počet nálevov 3
-
Vlastnosť čaju Stredne povzbudzujúci
Príprava čaju na jeden nálev
-
Množstvo čaju 5 g
-
Množstvo vody 0,5 l
-
Teplota vody 70 - 80 °C
-
Doba lúhovania 2 - 3 min.
-
Počet nálevov 1 max. 2
-
Vlastnosť čaju Stredne povzbudzujúci