Biely čaj je najprirodzenejším typom pravého čaju – spracovaný s minimálnym zásahom zo starostlivo zbieraných lístkov, ktoré sa po zbere prirodzene sušia na slnku. Bez oxidácie, bez praženia, bez rolovania – len čistá esencia čajového lístka.
Vzhľadom na to, že sa lístky pri spracovaní nevystavujú teplu, aby sa zastavila ich oxidácia, biely čaj vekom prirodzene zreje, podobne ako zelený (sheng) pu erh. Existuje tiež zrýchlená metóda zrenia bieleho čaju.
Jeho chuť je éterická, čistá a ľahko sladkastá, s kvetovými alebo medovými tónmi. Niektoré biele čaje majú aj minerálny alebo ovocný dozvuk, ktorý sa krásne rozvíja pri pomalom popíjaní. Čím kvalitnejší čaj, tým väčšia je jeho schopnosť očariť jemnosťou a hĺbkou zároveň.
Biely čaj obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú tiež spomaľovať proces starnutia a zlepšujú stav pokožky. Veľmi často sa používa ako súčasť kozmetických prípravkov.
Vďaka obsahu katechínov, flavonoidov a polyfenolov posilňuje imunitný systém a má protizápalové účinky. Pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, podporuje metabolizmus a má priaznivý vplyv na kardiovaskulárny systém, znižuje krvný tlak. Flavonoidy pomáhajú zlepšovať priepustnosť ciev a znižovať hladinu cholesterolu, ale majú tiež priznivý účinok ako prevencia proti rakovine. Dobre tiež vplýva na zuby a ďasná.
Vďaka nižšiemu obsahu kofeínu je vhodný aj na večerné pitie. Je ako tichý rozhovor s prírodou – nenápadný, ale hlboký a nezabudnuteľný.